EBU ABDULLAH'IN GÖZ YAŞLARI

Topraklarından sürüleceğini bilen ama her şeye rağmen tek galibin Allah olduğunu tüm Dünya’ya haykıran, o koca görkeminin içerisinde her adımında Allah’ı hatırlatan bir saray: Elhamra Sarayı



Sarayı yıkılmak üzere olan bir devletin gösteriş aracı olarak görmek, onu çok hafife almak demektir. O, ortaya koyduğu her eseriyle bir medeniyetin varlığının en büyük alameti. O, gösterişin içindeki tevazu ve şükür. İbadet şuuruyla yapılan bilim ve sanatın son ve en mükemmel formu. 

Belki de Endülüs Müslümanlarının en çok sıkıntı çektiği bir dönemde, yıkılmanın eşiğindeki bir şehir devlette böyle ulu bir eserin sırrı ne ola ki diye sormadan edemiyor insan. 



Her karesine işlenmiş “Ve La Ğalibe İllallah” yazısı ile sanki dönemin “kuvvetli olan haklıdır ve galip gelendir” düşüncesine karşı bugün güçlü olamasak da her daim, gücün yegane sahibi Allah’tır diyor ve yüzlerimize hakikati bir kez daha çarpıyor. Duvarlardaki bu meşhur ifade Yusuf Suresi’ndeki bir ayeti kerimeden esinlenerek yazılmış; sanki güzelliğini Yusuf’tan almış gibi bir esinti var sarayın üzerinde.



İşte Endülüs’ün son Arap lideri ağlaya ağlaya terk edecekti, o koca medeniyetin izlerini taşıyan sarayı. Milli Şairimiz Akif çok özlü anlatır bu acıklı vakıayı:

Endülüs tâcı elinden alınan bahtı kara, 
Savuşurken o güzel mülkü veripte ağyâra, 
Tırmanır bir kayanın sırtına etrâfa bakar; 
Bırakıp çıktığı cennet gibi zümrüt ovalar,

Başlar ağlatmaya bîçâreyi hüngür hüngür! 
Karşıdan Vâlide Sultan bunu pek haklı görür, 
Der ki: Çarpışmadın erkek gibi düşmanlarla; 
Şimdi, hiç yoksa kadınlar gibi ağla!



Şimdi kirli ellerin elindedir Endülüs. 700 yıllık koca medeniyet artık 400 yıl boyunca zulmün boyunduruğu altına girecek, Kurtuba Ulu Cami karanlıklara terk edilecek ve  kimilerinin aydınlanma dedikleri dönem, mazlumların cesetleri üzerinde yükselecekti:

Bugün Endülüs'e bir ağıt da ben yakmaya geldim.
Öldürülen müslüman kadın ve çocuklara,
Gırnata meydanında yakılan on binlerce el yazması kitaba,
Kiliselere çevrilmiş cami ve kirli ellerin değdiği mihraba,
Minareleri çan olmuş o koca ümrana ağlamaya geldim.


ALLAHAISMARLADIK ENDÜLÜS 
ALLAHAISMARLADIK KALBİM

(Ağustos 2018, Granada)

Yorumlar

  1. youtube.com - Videoslots.cc
    youtube.com · youtube.com · youtube.com · youtube.com. free youtube to mp3 · youtube.com. · youtube.com. · youtube.com. · youtube.com.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

VAKANÜVİS HAMDİ EFENDİ’NİN KARANTİNA NOTLARI